یکی از علومی که امروزه در نقشه‌ برداری کاربرد زیادی دارد، علم فتوگرامتری یا تصویربرداری هوایی از اجسام، املاک یا ناهمواری‌ ها و عوارض سطح زمین می‌ باشد. این علم ۳۵۰ سال قبل از تولد مسیح بوجود آمد و بنیانگذار آن، شخصی به نام ارسطو بود. در فتوگرامتری در اشیا و اجسام یا املاک موردنظر نورپردازی می‌ شد و سپس نقشه‌ هایی  براساس این عوارض تهیه می‌ شد. کتاب‌ هایی نیز در این زمینه نوشته شده‌ اند که در آن علم فتوگرامتری و روش‌ های موجود در آن به بهترین شکل تفسیر شده‌ اند.

مشاوره رایگان در خصوص خدمات نقشه برداری

برای دریافت مشاوره رایگان میتونید شماره تماستون و برامون بذارید تا با شما تماس بگیریم

به خدمات فتوگرامتری نیاز دارید؟

پس با شماره 09124312571 تماس بگیرید

فتوگرامتری

فتوگرامتری چیست؟

همانطور که گفتیم یکی از متداول‌ ترین نوع نقشه‌ برداری هوایی، نقشه‌ برداری به شکل فتوگرامتری است. در واقع سازمان سنجش‌ ازدور آمریکا فتوگرامتریک را یکی از علوم قابل‌ اعتماد و کارآمد معرفی کرده است که به‌ وسیله انجام فعالیت‌ هایی همچون ضبط کردن صدا یا تصویر یا اندازه‌ گیری کردن این فرایند ها و تفسیر کلیه‌ ی تصاویر جمع‌ آوری شده انجام می‌ پذیرد.

به عبارت ساده‌ تر می‌ توانیم بگوییم که فتوگرامتری همان عکس‌برداری هوایی از یک زمین است که معمولاً به‌ صورت عکس وارد سیستم می‌ شود و به‌ صورت نقشه، طرح‌ های سیاه‌ سفید چندبعدی و مدل‌ های مختلف برای اندازه‌ گیری از سیستم خارج می‌ شود. در این علم پردازش‌ های اطلاعاتی توسط برخی از سیستم‌ های سخت‌افزاری پیشرفته و مدرن انجام می‌ شود و نرم‌ افزارهای مختلفی نیز برای انجام فرایند تهیه نقشه فتوگرامتریک از تصاویر مورداستفاده قرار می‌ گیرد.

فتوگرامتری رقومی چیست؟

در فتوگرامتری رقومی از تصاویر آنالوگ استفاده نمی‌شود و تصاویر دیجیتال جایگزین آنها شده‌اند. فتوگرامتری رقومی برای به دست آوردن نقشه استفاده می‌شود. از آنجایی که برای نقشه‌برداری باید اطلاعات دقیقی از یک زمین یا ملک به دست آید می‌توان از فتوگرامتری رقومی استفاده کرد‌‌‌. تصاویری که از این طریق به دست می‌آیند اطلاعات کامل را در اختیار مهندسان نقشه بردار قرار می‌دهند و مهندسان می‌توانند با استفاده از آنها یک نقشه دقیق را به‌دست آورند. در مجموعه مهندس مهندسان نقشه‌ بردار برای به دست آوردن نقشه از مکان‌های گوناگون از این سیستم استفاده می‌کنند.

اگر شما در هر مکانی نیاز به یک نقشه دارید می‌توانید از خدمات مجموعه ما کمک بگیرید. مهندسان ما با سابقه و تجربه بالایی که در اختیار دارند از سیستم‌های مختلف و تجهیزات به روز و پیشرفته برای به دست آوردن نقشه استفاده می‌کنند. اگر می‌خواهید یک پروژه عمرانی را شروع کنید حتماً باید یک نقشه دقیق و به‌روز را از ملک خود داشته باشید. برای دریافت خدمات و اطلاعات بیشتر از طریق همین سایت اقدام کنید.

کاربرد فتوگرامتری در نقشه‌برداری چیست؟

به‌طورکلی علم فتوگرامتری به دو قسمت مهم تقسیم می‌شود. قسمت اول فتوگرامتری کمی است و قسمت دوم کیفی. در دسته اول شما با استفاده از ابزارهای کمی، به گرفتن عکس از عوارض و پدیده‌های مختلف موجود در سطح زمین می‌پردازید.

بیشتر اوقات از این نوع از فتوگرامتری در تهیه نقشه‌های سطح یا نقشه‌های مربوط به توپوگرافی استفاده می‌شود. در شاخه دوم عوارض زمین به‌صورت کیفی بررسی می‌شوند و خود به دودسته تقسیم می‌شوند که یک بخش آن به تفسیر و تبیین عکس‌هایی می‌پردازد که از سطح زمین گرفته شده‌اند و بخش دیگر به بکار گرفتن وسیله‌های مربوط به سنجش‌ازدور تعلق پیدا می‌کند.

کاربردهای این علم در گرفتن عکس‌های هوایی با وضوح و کیفیت بالا، عکس‌های عمودی، عکس‌ های مایل و عکس  با مقیاس بزرگ است. ازاین‌ رو اگر قرار است شما هم نقشه زمینی یا نقشه هوایی از یک محیط را به دست بیاورید، می‌توانید از علم فتوگرامتری استفاده کنید اما باید بدانید که نقشه‌های هوایی شما وضوح بیشتری نسبت به نقشه‌های سطحی پیدا می‌کنند و دقت آنها بیشتر از نقشه سطحی است.

فتوگرامتری

انواع دوربین‌هایی که در نقشه‌های فتوگرامتری مورداستفاده قرار می‌گیرند

  • دوربین‌های یک عدسی که کاربرد چندانی ندارند و بیشتر برای تهیه‌ی عکس‌های مبتدی مورداستفاده قرار می‌گیرند.
  • دوربین‌های چند عدسی که نسبت به دوربین‌های یک عدسی دقت بیشتری دارند.
  • دوربین پانورامیک که جزو بهترین و پیشرفته‌ترین دوربین‌های موجود برای انجام عملیات فتوگرامتری بشمار می‌آیند.

انواع دسته بندی فتوگرامتری

  • فتوگرامتری زمینی: در این نوع، کاربرد گسترده‌ای در طراحی نقشه‌ های توپوگرافی دارد اما امروزه بیشتر افراد به دلیل دقت بالای عکس‌های هوایی، از پهپادها برای این کار استفاده می‌کنند.
  • فتوگرامتری هوایی: شکل دوم فتوگرامتری، به صورت هوایی است که حدود ۹۰ درصد فتوگرامتری را در بر می‌گیرد. این نقشه‌ها هم به‌وسیله‌ی پهپاد (که اصلاحه به آن نقشه برداری با پهپاد می گویند) و هم به‌وسیله هلیکوپتر طراحی می‌شوند و می‌توانند یک زمین گسترده یا یک مکان بزرگ را تصویربرداری کنند. علاوه بر این، خوب است بدانید که در این نوع از فتوگرامتری، استانداردهای لازم بکار گرفته می‌شود تا در نهایت بهترین نوع نقشه طراحی و کشیده شود.

مراحل تهیه نقشه به روش فتوگرامتری

  1. ابتدا باید خطوط پرواز را در محدوده‌ی مشخص شده، تعیین نمایید و سپس  آن را طراحی کنید.

در این مرحله از فتوگرامتری باید شما ابتدا محدوده‌ی موردنظر خود را مشخص کنید و سپس  با تعیین ارتفاع و مقیاس سطح موردنظر خود،  خطوط مخصوص پرواز را طراحی کرده و بر اساس آن مراحل بعدی را انجام دهید.

  1. پرواز و عکس‌برداری هوایی

در مرحله‌ی بعد که مهم‌ترین مرحله از عکس‌برداری هوایی است، باید با استفاده از هلیکوپتر و یا وسیله‌های سنجش‌ازدور، عکس‌های هوایی را تهیه کنید. کلیه‌ی این تصاویر از طریق رقوم و آنالوگ تهیه می‌شوند و سپس وارد دستگاه‌های ورودی می‌شوند.

  1. چاپ عکس و تهیه‌ی اندیس‌های مربوطه

مرحله‌ی سوم، مرحله‌ای است که در آن اندیس تهیه می‌شود. در گذشته اندیس‌ها را به‌صورت اندیس‌های آنالوگی طراحی و چاپ می‌کردند اما امروزه  به دلیل اینکه ابزارهای تهیه‌ی نقشه‌ی فتوگرامتری پیشرفته‌تر شده‌اند، دیگر نیازی به چاپ کردن این تصاویر نیست. این عکس‌های باکیفیت، قابلیت این را دارند که  حدود ۶۰ درصد را به‌صورت طولی و حدود ۲۰ درصد را به‌صورت عرضی  پوشش داده و سپس اندیس‌های منحصربه‌فردی را بوجود بیاورند. این عکس‌ها مجاور یکدیگر قرار می‌گیرند و سپس به این شکل مورداستفاده قرار می‌گیرند.

  1. طراحی نقاط کنترل زمینی

باید بدانید که هنگام گرفتن عکس با هلیکوپتر، شما نمی‌توانید مختصات سطح را مشخص کنید. به همین دلیل مرحله‌ی چهارم به همین امر تعلق پیدا کرده است.  برای این کار ابتدا باید نقاط زمینی را  کنترل کنید و  فواصل میان این نقاط را  تعیین نمایید.

  1. انجام عملیات نهایی برای نقشه‌برداری

در مرحله‌ی نهایی، شما باید چند عمل را به ترتیب انجام دهید.  شناسایی دقیق عوارض زمین در منطقه، ایجاد روترهای فتوگرامتری، انتخاب نقاط کنترل شده بر روی زمین، مشخص کردن مقیاس، تعیین موقعیت دقیق پدیده‌ها و ارزیابی کردن سرتاسر سطوح از جمله این عملیات هستند که باید به همین نوبتی که بیان شده‌اند، انجام بگیرند.

مزایای علم فتوگرامتری

  • یکی از مزایای استفاده از این علم متداول این است که سوژه‌ها به‌خوبی و با استفاده از رنگ طبیعی خود مدل‌سازی می‌شوند و پدیده‌ها را به‌وضوح نشان می‌دهند. البته امروزه دستگاه‌های پیشرفته‌ای وجود دارند که می‌توانند رنگ سوژه‌ها را با بهترین حالت ممکن به نمایش بگذارند اما این نقشه ها وضوح تصاویر را نیز افزایش می‌دهند و  کیفیت رنگ‌ها را نیز تا حد زیادی بالا می‌برند.
  • امروزه تجهیزات و ابزارهایی که برای تهیه نقشه‌های فتوگرامتری مورداستفاده قرار می‌گیرند، بسیار ارزان‌ قیمت‌تر و در دسترس­ تر از تجهیزات سایر علوم هستند.
  • غالباً به‌روزرسانی کردن تجهیزات این نوع از نقشه‌ها بسیار آسان است.
  • اسکن‌های سه‌بعدی در این نقشه‌ها به بهترین شکل ممکن انجام می‌پذیرد. پس نیازی نیست که شما نگران وضوح، کیفیت یا دقت عکس‌های اسکن شده باشید.
فتوگرامتری

طراحی پرواز در فتوگرامتری

فتوگرامتری یا همان به دست آوردن تصاویر از طریق پهپادها نیازمند طراحی پرواز است. یک پهپاد باید به طور دقیق توسط یک نقشه به مکان موردنظر ارسال شود. طراحی یک نقشه درست و صحیح باعث می ‌شود که پهپاد به موقعیت درستی ارسال شود و بتواند نقشه ‌ها را با مقیاس‌ های مختلف و طول و عرض صحیح به دست آورد.

تعیین محدوده در طراحی پرواز اهمیت زیادی دارد. باتوجه‌ به ارتفاع پرواز و محدوده و مقیاس موردنظر، خطوط پرواز طراحی می ‌شوند. سپس باتوجه ‌به این خطوط تصویربرداری انجام می ‌شود. تصویربرداری به‌ صورت آنالوگ انجام می ‌شود و چاپ آن‌ ها در مراحل بعدی صورت می‌ گیرد.

برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان در خصوص علم فتوگرامتری و خدمات مربوطه میتوانید با شماره 09124312571 تماس بگیرید و با کارشناسان ما در ارتباط باشید. ما در تلاشیم تا بهترین خدمات را به شما عزیزان ارائه دهیم.

مثلث بندی فتوگرامتری

اصلی‌ ترین اساس در این حوزه عکس‌ ها هستند که با در دست داشتن تصاویر مربوطه می‌توان اندازه گیری خودکار انجام داد. از مهم‌ترین عوامل در مثلث بندی هوایی می‌توان به یک مورد اندازه گیری عکس سازماندهی شده اشاره کرد که در روند اندازه گیری‌ها در کارایی مثلث بندی فتوگرامتری قرار دارد.

موثرترین مورد در مثلث بندی هوایی فرآیند اندازه گیری می‌باشد و همچنین از وظایف مثلث بندی هوایی نیز می‌توان به اندازه گیری عکس‌ ها اشاره کرد. ویژگی اصلی مثلث بندی در راه‌ های اندازه گیری خودکار پنهان است و همینطور مزایای بارز آن اجرای قدم‌ به‌قدم مراحل کار است که با کمک رایانه انجام پذیر می‌باشد.

فتوگرامتری فضایی

جمله (هنر، فناوری و علم به دست آوردن اطلاعات از محیط پیرامون چون اشیا و زمین، ذخیره اندازه گیری و تحلیل و تجزیه آن) به تعریف کلی در مورد فتوگرامتری پرداخته است. فتوگرامتری فضایی، یکی از انواع شاخه‌ های فتوگرامتری هوایی می‌ باشد، که در این نوع نقشه برداری هوایی به تجزیه و استخراج و تحلیل اطلاعات به دست آمده از تصاویر توسط ماهواره‌ ها می‌ پردازند.

اگر قصد دارید تا با فتوگرامتری فضایی آشنایی کامل پیدا کنید، مجموعه مهندس بهترین گزینه برای شما می‌ باشد. این مجموعه به تعریف کلی انواع شاخه‌ های فتوگرامتری پرداخته است. تا علاقه‌ مندان بتوانند اطلاعات مفید را به دست آورند. حال اگر قصد دارید تا اطلاعات بیش‌ تری در زمینه فتوگرامتری فضایی کسب کنید، به سایت مجموعه مهندس سر بزنید تا با انواع شاخه‌ های فوتوگرامتری هوایی آشنایی پیدا کنید.

دانلود فایل pdf

دانلود فایل pdf نقشه برداری فتوگرامتری

فتوگرامتری

سوالات متداول

فتوگرامتری و یا تصویر سنجی چیست؟

فتوگرامتری به معنای عکس‌ برداری هوایی از یک زمین است که اصولا به‌ شکل عکس وارد سیستم شده و به‌ شکل نقشه، طرح‌ های سیاه‌ و سفید چندبعدی و مدل‌ های مختلف برای اندازه‌ گیری از سیستم خارج می‌ گردد.

چه دوربین‌ هایی در نقشه‌ های فتوگرامتری استفاده می شوند؟

دوربین‌ های چند عدسی و دوربین پانورامیک پیشرفته‌ ترین دوربین‌ برای انجام فتوگرامتری می باشد

فتوگرامتری به چند دسته تقسیم می شود؟

1- فتوگرامتری زمینی که کاربرد اصلی آن طراحی نقشه های توپوگرافی است.  2- فتوگرامتری هوایی که تقریبا 90 درصد از فتوگرامتری ها به این دسته تعلق دارند.

فتوگرامتری چه مزایایی دارد؟

1- مدل سازی سوژه ها با استفاده از رنگ طبیعی خود انجام می شوند و وضوح پدیده ها بسیار زیاد است. 2- تجهیزات مورد نیاز تهیه ی نقشه های فتوگرامتری با قیمت های مناسب در دسترس هستند و به راحتی قابل به روزرسانی می باشند. 3- اسکن های سه بعدی در نقشه های فتوگرامتری بسیار عالی انجام می گیرند.

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest
6 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها