نقشه برداری ساختمان

نقشه برداری ساختمان: امروزه نیاز روزافزون به املاک و مستغلات، توسعه کاربرد سیستم‌ های نوین، افزایش رویکرد های صنعتی، زیباسازی، مقاوم‌ سازی، هوشمند سازی، سبک‌ سازی، به‌ روزنمایی و بسیاری از مسائل دیگر، صنعت ساختمان را به یکی است مهم‌ ترین صنایع زیربنایی کشور تبدیل کرده است. دراین‌ بین، مهندسی نقشه‌ برداری در بالابردن سطح کیفیت ساخت‌وساز زندگی شهری نقشی اساسی دارد.

رشته‌ ی مهندسی نقشه‌برداری، یکی از هفت رشته‌ای است که در سازمان نظام‌مهندسی در صنعت ساختمان ارائه خدمات می‌کند. مهندسی نقشه‌برداری درعین‌حال که یکی از قدیمی‌ترین رشته‌ های مهندسی در جهان بشمار می‌ رود، از جدیدترین مهندسی‌ ها نیز محسوب می‌شود که آن را با عنوان مهندسی ژئوماتیک یا ژئودزی نیز معرفی می‌کنند. در ادامه این مطلب با نقشه برداری ساختمان که زیرشاخه ای از نقشه برداری زمینی می باشد آشنا میشوید.

برای شروع یک پروژه ساختمانی در مرحله اول باید به نقشه برداری بپردازید. نقشه برداری ساختمان شامل دو مرحله می‌باشد. در مرحله اول انتخاب ابزار مناسب نقشه برداری می‌باشد. که به مرحله دوم کمک شایانی می‌کند. در مرحله اول نقشه برداری با استفاده از ابزارهای گوناگون چون ژالن، متر، تراز و… به محاسبات لازم در نقشه برداری ساختمان پرداخته می‌شود.

مشاوره رایگان در خصوص خدمات نقشه برداری

برای دریافت مشاوره رایگان میتونید شماره تماستون و برامون بذارید تا با شما تماس بگیریم

به خدمات نقشه برداری ساختمان نیاز دارید؟

پس با شماره 09124312571 تماس بگیرید

وظایف مهندس نقشه‌ بردار ساختمان قبل، بعد و حین انجام پروژه:

وقتی صحبت از طراحی دقیق ساختمان و نقشه برداری ساختمان می‌شود ما به مهندس نقشه‌بردار نیاز خواهیم داشت. کار مهندس نقشه‌بردار پیش از ساخت انجام می‌شود، برای انجام این کار، نیازمند این هستیم که یک سیستم مختصات اولیه برای پروژه تعریف شود. نقشه‌برداران ابتدا طراحی‌ها را در فضای کامپیوتری انجام می‌دهند، بعد از اینکه طراحی‌ها در فضای کامپیوتری در مقیاس کوچک صورت گرفت، نقشه‌برداران باید آن مدل را در دنیای واقعی پیاده کنند.

نقشه‌برداران مدل‌سازی دنیای واقعی را با تکنیک‌ها و ابزارهای متنوعی انجام می‌دهند. شاید ساده‌ترین و قدیمی‌ترین ابزار نقشه‌برداری متر باشد، بعد از متر، دوربین‌های نقشه‌برداری رایج‌ترین ابزار هستند. البته امروزه روش‌های پیشرفته‌تری همچون لیزر، اسکن، gps و… در فتوگرامتری تصاویر استفاده می‌شود. مهندسان نقشه‌برداری مختصات ساختمان را تا انتهای پروژه حفظ می‌کند تا بر روی آن عملیات انجام دهد.

حضور مهندس نقشه‌بردار با ابزار نقشه‌برداری مدرنش در حین انجام پروژه سبب پیاده شدن بهتر و دقیق‌تر طرح‌ها بر روی زمین می‌شود، از دیگر مزیت‌های حضور نقشه‌بردار، اجرای بهتر فونداسیون‌ها و قالب‌بندی ستون‌ها است.

مهندسان نقشه‌بردار بعد از اخذ پایان­کار نیز حضور دارند و با مراجعه به ساختمان ساخته شده، به  اندازه‌گیری فضاهای اختصاصی شامل بدنه ساختمان، پارکینگ، انباری، بالکن و… اقدام می‌کنند، همچنین فضاهای مشاعی شامل راه‌پله، آسانسور، نورگیر و… نیز اندازه‌گیری می‌شود. در انتها مهندس نقشه‌بردار اقدام به تهیه نقشه‌های تفکیکی می‌کند و آنها را تحویل مالک می‌دهد.

مزیت‌های حضور مهندس نقشه‌ بردار ساختمانی در یک پروژه:

نقشه برداری ساختمان

  • سبب اجرای دقیقاً آکس در محل پروژه می‌شود.
  • به کارفرماها و مالکین فرصت می‌دهد تا مغایرت‌های سند را اصلاح کنند.
  • شاقولی بودن ساختمان را تضمین می‌کند.
  • نقشه‌ بردار ساختمان می‌تواند عقب‌نشینی‌ ها و پیشامدهایی که در ساختمان امکان وقوع دارد را مشاهده و گزارش دهد.
  • سبب تسریع در تهیه نقشه‌های تفکیکی دقیق برای صدور سند می‌ شود.
  • با حضور نقشه‌ بردار اطمینان کامل از اجرای دقیق پروژه‌ ها داده می‌ شود.
نقشه برداری ساختمان

وظایف ناظر نقشه‌ بردار در ساختمان

مهندسان نقشه بردار در پروژه‌های ساختمانی وظایف مختلفی را بر عهده دارند. از وظایف مهندسان ناظر می‌توان به پیاده نمودن حدود املاک و خاکبرداری آن اشاره کرد. اینکه اجرای فونداسیون در یک پروژه به چه صورت انجام می‌شود باید تحت نظر مهندس نقشه‌بردار باشد. از وظایف دیگر این مهندسان در ساختمان‌سازی می‌توان به اجرای ستون‌ها و معماری و تطبیق نقشه اشاره کرد. پیاده سازی سایت پلان و جانمایی محل فونداسیون و کنترل مجدد جانمایی آن نیز از دیگر وظایف مهندسان نقشه‌بردار در ساختمان‌سازی است. مجموعه مهندس خدمات متنوعی در این زمینه ارائه می‌دهد. مهندسان نقشه‌برداری که در مجموعه ما مشغول به فعالیت هستند تجربه و سابقه طولانی مدت خود می‌توانند به طور دقیق در ساختمان سازی شما نظارت کنند. اگر به یک مهندس ناظر نیاز دارید حتماً هم اکنون از طریق همین سایت اقدام کرده و با همکاران ما ارتباط بگیرید. ما تمامی خدمات خود را از طریق سایت در اختیار شما قرار می‌دهیم و به راحتی می‌تواند از یک مشاوره کامل برخوردار شوید.

انواع نقشه‌برداری ساختمان :

نقشه‌برداری تشخیصی:

در این روش، نقشه‌بردارها ترازبندی ساختمان، عیب‌ها و ایرادات آن را مشاهده و گزارش می‌دهند.

نقشه‌برداری جهت بررسی خرابی ساختمان‌ ها:

نقشه‌ بردارها، قسمت‌هایی از خانه را که خراب شده باشد را ارزیابی می‌کنند و دلیل خرابی و راهکارهایی برای تعمیر آن ارائه می‌دهند.

نقشه‌برداری از جزئیات:

این نقشه‌ برداری پس از اتمام کار ساختمان انجام می‌شود و نقشه‌ بردار بر روی قسمتی از خانه تمرکز می‌کند و نقشه آن را ارائه می‌دهد، مثلاً نقشه درب‌ها و پنجره‌های ساختمان.

نقشه‌برداری ژئودزی:

ژئودزی از زیرشاخه‌های مهندسی نقشه‌برداری محسوب می‌شود و به ارائه‌ی اطلاعاتی درباره موقعیت زمین از نظر خطراتی چون سیل، آتشفشان، رانش زمین، زمین‌لرزه و… می‌پردازد.

نقشه‌برداری به کمک سیستم سنجش از راه دور:

در این روش از تکنیک‌های ماهواره‌ای و امواج مغناطیسی استفاده می‌شود و خود نقشه‌برداران در موقعیت حضور ندارند .

گروه نقشه برداری مهندس آماده ارائه انواع خدمات نقشه برداری در تهران و حومه و همچنین نقشه برداری دماوند می باشد. کافیست با شماره 09124312571 تماس حاصل نمایید.

ابزارهای نقشه برداری ساختمان:

میخ‌ ها:

برای مشخص کردن نقاط، میخ‌ های چوبی و آهنی در زمین کوبیده می‌ شوند.

علامت‌گذاری با حک کردن یا رنگ:

اگر زمین سنگی باشد، برای مشخص کردن این نقاط، آن سنگ را با علامت مثبت حکاکی می‌ کنند، درصورتی‌ که بخواهند این علامت ماندگار نباشد، از رنگ استفاده می‌ کنند.

ابزار بتنی برای علامت‌ گذاری:

درصورتی‌که مهندسین نقشه‌ بردار ساختمانی بخواهند این نقاط تا مدت‌های طولانی ماندگار باشد، برای ثبت آن از ابزاری مکعب شکل به جنس بتن استفاده می‌کنند.

ژالن‌ ها:

ژالن‌ها ابزار های چوبی و فلزی هستند که در نقشه برداری ساختمان به‌ صورت قائم روی زمین، نصب می‌ شوند. طول ژالن‌ ها معمولاً 2 متر با قطر ۲ سانتی‌ متر است. گاهی اوقات  برای دید بهتر در شب از پروژکتور استفاده می‌ شود. درصورتی‌که عملیات نقشه‌برداری زمان­بر باشد، باید ژالن‌ ها را با سیم‌های فلزی مهار کرد.

نوار مدرج:

نوارهایی با عرض یک سانتی‌متر و طول ۲۰ تا ۱۰۰ متر هستند. این نوارها از جنس پارچه و فولاد ضدزنگ می‌ باشند. دقت اندازه‌گیری در این نوارها تا نیم سانتی‌ متر است .

شاخص مدرج:

برای تعیین اختلاف ارتفاع بین نقاط بکار می‌رود، درجه‌های شاخص با رنگ روی آن مشخص شده و هر 10 سانتی‌متر اعداد روی آن ثبت شده‌اند.

شاقول:

وسیله‌ ای برای اندازه‌ گیری امتداد خط قائم در هر نقطه و مکانی است. این وسیله باید وزن زیادی داشته باشد که هنگام وزش باد جا به‌ جا نشود.

گونیای مساحی:

در دو نوع منشوری و آینه‌ ای موجود است، نقشه‌ برداران از این وسیله برای یافتن زاویه‌ های ۹۰ و ۳۰ و ۶۰ درجه استفاده می‌ کنند.

قطب‌ نما:

نقشه‌ برداران برای تعین جهت از قطب‌ نما استفاده می‌ کنند. گاهی قطب‌ نما را روی دوربین‌ ها تعبیه می‌ کنند. قطب‌ نما از صفر تا ۳۶۰ درجه شمال و جنوب را نشان می‌ دهد.

شیب‌ سنج:

وسیله‌ ای که با آن شیب زمین را اندازه می‌ گیرند. همچنین برای تعیین زاویه‌ ی هر امتداد با قائم، مورداستفاده قرار می‌ گیرد.

تکیه‌ گاه:

تکیه‌ گاه‌ ها از جنس چدن و آهن هستند که به وسیله‌ی سه‌پایه روی زمین قرار می‌گیرند. از این تکیه‌ گاه‌ ها برای ترازبندی دقیق‌ تر استفاده می‌ شود.

تراز:

مهم‌ ترین وسیله در نقشه برداری ساختمان  تراز است، تراز برای قائم نمودن محور دوربین‌های نقشه‌ برداری و افقی بودن یک سطح مورداستفاده قرار می‌ گیرد. ترازها در انواع کروی و بنایی موجود هستند.

تئودولیت؛ در صفحه‌های قائم و افقی برای اندازه‌گیری زاویه‌ها از تئودولیت‌ها استفاده می‌کنند. این ابزار در دقت‌های اندازه‌گیری متفاوت موجود است.

قیمت نقشه‌ برداری ساختمان:

هزینه‌ ها و دستمزد نقشه‌ بردارها هرساله توسط سازمان نقشه‌ برداری و سازمان مدیریت و برنامه‌ ریزی کشور تعیین می‌شود. براساس خدمات ارائه شده، تعرفه‌ ها متفاوت هستند. ضمن اینکه برای  بعضی کارها تعرفه‌ ای تعیین نشده درنتیجه، صاحب کار و مهندس نقشه‌بردار برای دستمزد و هزینه‌ ها، توافقی کار می‌کنند.

دوربین های نقشه­ برداری ساختمان

اصولا” دوربین­ های نقشه ­برداری براساس چگونگی عملکرد خود در سه گروه به نام­ های ترازیاب، زاویه ­یاب و نوع سوم که ترکیب ترازیاب و زاویه ­یاب بوده و به نام دوربین ترازیاب زاویه یاب معروف است طبقه ­بندی می­ شوند. به طور کلی و در موارد زیر از دوربین­ های ترازیاب و زاویه ­یاب در موارد ساختمانی استفاده می گردد:

  • در زمان خاک برداری در جایگاه فوندانسیون وهمچنین طبقات پایین برای ممانعت از فرایند خاکبرداری بیش از حد
  • در هنگام اجرای نقشه اصلی روی سایت
  • در زمان نصب بیس­پلیت­ ها یا همان صفحه ستون­ ها
  • فرایند میخ­کوبی نمودن ستون­ ها
  • در زمان کروم­بندی پشت بام
  • مشخص نمودن کدهای مخصوص ارتفاع پیرامون
  • کمک به ایجاد میخ ­هایی از نوع کمکی در بخش بیرونی محیط
  • تراز نمودن کلیه ستون­ ها
دوربین های نقشه­ برداری ساختمان

انجام محاسبات در نقشه برداری ساختمان

زاویه، ارتفاع دوربین، فاصله هر نقطه اندازه‌گیری شده، ارتفاع از سطح دریای آزاد، طول و عرض جغرافیای از جمله مواردی است که به اندازه‌گیری آن پرداخته می‌شود. پس از محاسبات لازم مرحله دوم نقشه برداری که ترسیم نقشه می‌باشد، صورت می‌گیرد. برای اینکه از مراحل محاسبات در نقشه برداری ساختمان مطلع شوید، می‌توانید از مجموعه مهندس کمک بگیرید.

این مجموعه تمامی مراحل نقشه برداری ساختمان را شرح داده است. همچنین این مجموعه با دارا بودن کارشناسان نقشه برداری، می‌توانند به تمامی سوالات شما در زمینه نقشه برداری پاسخ دهند. به همین دلیل می‌توانید برای راهنمایی و مشاوره با کارشناسان این مجموعه در ارتباط باشید.

دانلود فایل pdf

دانلود فایل pdf نقشه برداری ساختمان

سوالات متداول

نقشه برداری ساختمان در چه مواردی مورد استفاده قرار می گیرد؟

بررسی خرابی‌ های رخ‌داده در یک ساختمان، تشخیصی، ژئودزی، جزئیات یک ساختمان، سیستم‌های اندازه‌گیری از فواصل مختلف.

یک مهندس نقشه‌ بردار ساختمان چه وظایفی دارد؟

انجام طراحی و سپس نقشه‌ برداری ساختمان، طراحی‌های مجازی، پیاده‌ سازی طراحی در اشل واقعی، اندازه‌ گیری مختصات یک ساختمان با استفاده از ابزارهای مهندسی، حضور نقشه‌ بردار به‌ عنوان مهندس ناظر در پروژه، تهیه نقشه پایان یک ساختمان به‌صورت مجزا.

ضرورت حضور نقشه بردار هنگام نقشه برداری ساختمان چیست؟

باعث می‌شود نقشه به‌صورت دقیق انجام بگیرد و تطابقت با سند انجام پذیرد. اتفاقات ناگهانی به هنگام اجرای پروژه را می‌تواند برطرف نماید و سرعت‌بخشیدن به اتمام پروژه و در نهایت سند پایانی را منجر شود.

ابزارهای مورد استفاده در نقشه برداری ساختمان کدام است؟

ژالون، نوارهایی با قابلیت اندازه‌ گیری، میخ، ابزار بتنی، علامت‌ گذاری‌ های رنگی قابل حک‌ کردن، قطب‌ نما، شاقول، تراز، مقیاس‌های شیب، گونیا و…

از دوربین‌ های نقشه‌برداری ساختمان چه زمانی استفاده می‌شود؟

به هنگام مرحله خاک‌ برداری، اجرایی‌ شدن نقشه، تراز ستون‌های ساختمان، نصب میخ‌های مربوط به قسمت بیرونی ساختمان، نصب نمودن صفحه اصلی ستون‌های ساختمان، تشخیص ارتفاع اطراف ساختمان که با کدهای مخصوص مشخص شده است و در نهایت عملیات ملات ریزی جهت تراز نمودن پشت‌ بام.

5/5 - (3 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest
8 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها