تهیه نقشه با شمیم: یکی از مهم‌ ترین اقدامات دررابطه‌ با ملک و املاک، تهیه نقشه از ملک است. به دلایل مختلف و البته مهم، تهیه نقشه از ملک و ثبت آن در سازمان ثبت‌ اسناد رسمی اهمیت ویژه‌ای دارد. افراد زیادی به دلایل مختلف به دادگاه‌ ها مراجعه می‌کنند. یکی از عواملی که در مراجعه افراد به دادگاه‌ ها دخیل است، نزاع بر سر املاک می‌باشد.

واژه شمیم مخفف شبکه مدیریت یکپارچه مالکیت است. این سامانه در سال 1395 توسط سازمان ثبت‌ اسناد و املاک کشور به بهره‌ برداری رسید. سامانه شمیم را می‌توان به‌عنوان یک شبکه GNSS تلقی کرد که توسعه داده‌شده است. منظور از شبکه GNSS همان شبکه GPS است که با سامانه‌های نظیر گلوناس کار می‌کند تا اطلاعات لازم را دریافت کند.

نقشه برداری با شمیم

سامانه شمیم چیست؟

سامانه شمیم اطلاعات دقیقی در مورد اراضی و حدود املاک به شما می‌ دهد. این سامانه توسط املاک کشور و سازمان ثبت اسناد طراحی و راه اندازی شده است. تفاوت اصلی سامانه شمیم با سامانه یو تی ام در ملی بودن آن می‌ باشد. به این صورت که سیستم شمیم یک سیستم ملی و سامانه یو تی ام یک سیستم جهانی است. این سامانه دارای مزیت‌ های چون فراهم کردن اطلاعات، افزایش دقت در تعیین حدود اراضی و… می‌ باشد. خدمات سامانه شمیم شامل سه گروه افراد، چون افراد برون سازمانی، افرادی که در یک سطح نقشه برداری فعالیت دارند و کارمندان سازمان اداره ثبت می‌ شود.

اگر قصد تهیه نقشه‌ های کاداستر را دارید شما به اطلاعات سامانه شمیم نیازمند هستید. تنها افرادی مجوز استفاده از این اطلاعات را دارند، که اراضی املاک خود را در سامانه ثبت اسناد، ثبت گردیده باشند. برای اینکه با مزایای این سامانه آشنایی پیدا کنید، می‌ توانید به سایت مجموعه مهندس سر بزنید. همچنین اگر قصد ثبت کردن ملک خود را در این سامانه دارید، می‌ توانید آموزش مراحل ثبت را در سایت مجموعه مهندس مشاهده کنید.

مشاوره رایگان در خصوص خدمات نقشه برداری

برای دریافت مشاوره رایگان میتونید شماره تماستون و برامون بذارید تا با شما تماس بگیریم

به نقشه شمیم نیاز دارید؟

پس با شماره 09124312571 تماس بگیرید

تهیه نقشه با شمیم

سامانه شمیم، سامانه یکپارچه نقشه‌ برداری

اگر به سازمان ثبت‌اسناد در رابطه‌ با ثبت سند املاک خود اقدام کرده باشید، حتماً واژه‌هایی مانند نقشه UTM یا نقشه شمیم را شنیده‌اید اما نمی‌دانید که مفهوم این واژه‌ها چیست. در این مطلب به بررسی مفهوم سامانه شمیم، تهیه نقشه با شمیم، تهیه نقشه UTM و کاربردهای آن، تفاوت UTM با شمیم پرداخته خواهد شد.

مهم‌ترین هدف از طراحی سامانه شمیم، تکمیل‌کردن طرح کاداستر در کل کشور بیان‌ شده است. شمیم را می‌توان یک شبکه از ایستگاه‌های GNSS در کل کشور دانست که هرکدام از این ایستگاه‌ها مختصات مشخصی دارند که با کمک آن‌ها می‌توان موقعیت‌ ها را در لحظه و به‌صورت آنی در شبکه دریافت کرد. به تعیین موقعیت آنی، RTK می‌گویند. یکی از اصلی‌ترین دلایل به‌منظور راه‌اندازی سامانه شبکه مدیریت یکپارچه مالکیت یا شمیم، ثبت اطلاعات دقیق مکانی از املاک است.

علاوه بر این، در موارد مختلف دیگری نظیر نقشه‌ برداری از راه، ساخت سد‌ها و پل‌ها، مطالعات دررابطه‌ با زلزله، فرونشست زمین، مطالعه لایه‌های مختلف زمینی و دیگر پروژه‌های تحقیقاتی استفاده از سامانه شمیم کاربرد زیادی دارد. تهیه نقشه با شمیم را می‌توان از پرکاربردترین دلایل استفاده از این سامانه دانست چراکه با انجام این کار، علاوه بر آنکه موقعیت مکانی دقیق املاک در سازمان ثبت‌اسناد ثبت می‌شود، افراد می‌توانند به تهیه سند برای ملک خود اقدام کنند. همچنین برای تهیه نقشه 2000 هم از مختصات یو تی ام که توسط دستگاه مولتی فرکانس شمیم به دست می آید استفاده می نمایند.

تهیه نقشه با شمیم

تهیه نقشه با شمیم بر اساس مختصات داخلی کشور صورت می‌گیرد. در حقیقت، در سامانه شمیم، نقشه بر اساس مختصات داخلی اداره ثبت تهیه می‌شود. برای تهیه نقشه با سامانه شمیم، نقشه‌بردار در محل ملک حاضرشده و سپس با استفاده از شبکه GPS، گوشه‌های زمین را برداشت می‌کند. برداشت مختصات گوشه‌های زمین با استفاده از شبکه GPS متصل به سامانه شمیم اداره ثبت صورت می‌گیرد.

شاید با خود فکر کنید که فرقی بین تهیه نقشه با شمیم و تهیه نقشه UTM وجود ندارد. اما باید به این نکته توجه داشته باشید که اساس استفاده از هردوی نقشه‌ها برای ثبت سند ملک است. پس چه تفاوتی بین این دو نقشه وجود دارد؟

تفاوت های مهم نقشه UTM با نقشه شمیم

یکی از مهم‌ترین سؤال‌های افراد مراجعه‌کننده به سازمان ثبت‌اسناد، تفاوت بین نقشه UTM و تهیه نقشه با شمیم است. ازآنجائی‌که سازمان ثبت‌اسناد، افراد متقاضی تهیه سند ملک را ملزم به تهیه نقشه UTM و تهیه نقشه با سامانه شمیم می‌کند، لذا از تفاوت‌های این دو نقشه آگاهی ندارند. بین این دو نقشه، شش تفاوت مهم وجود دارد:

1-باید به این مسئله توجه داشت که UTM یک سیستم مختصات جهانی است و نقشه ملک بر اساس این سیستم مختصاتی تهیه می‌شود درحالی‌که شمیم یک سامانه ملی است و نقشه‌ املاک باتوجه‌به مختصات داخلی تهیه می‌شوند. هرکدام از آن‌ها کاربرد مختص به خود را دارند.

2- در تهیه نقشه با شمیم، شخص مالک زمین هیچ حقی در انتخاب مهندس نقشه‌بردار ندارد و کارشناس نقشه‌برداری به‌صورت اتوماتیک و سیستمی توسط سامانه شمیم انتخاب می‌شود. چنانچه مالک زمین از شخصی به‌جز شخصی که توسط اداره ثبت به‌منظور نقشه‌برداری تعیین‌شده است را به کار گیرد، نقشه‌ای که تهیه می‌شود هیچ‌گونه ارزش قانونی نخواهد داشت.

پس‌ازآنکه مهندس نقشه‌بردار توسط سامانه مشخص شد، اطلاعات این شخص که شامل شماره‌تلفن و نام و نام خانوادگی است، برای مالک پیامک می‌گردد و مالک وظیفه دارد که نقشه‌برداری از ملک خود را تنها به آن شخص واگذار نماید.

3- در تهیه نقشه UTM، مالک زمین حق انتخاب مهندس نقشه‌بردار را دارد و می‌تواند یکی از نقشه‌برداران سازمان نظام‌مهندسی را به‌دلخواه خود جهت نقشه‌برداری از ملک تعیین کند. اگر نقشه UTM تهیه‌شده توسط مهندس نقشه‌بردار ممهور شده باشد، توسط اداره ثبت تأیید شده و می‌توان به ثبت سند اقدام کرد.

4- تهیه نقشه با استفاده از سیستم مختصات جهانی با کمک ماهواره‌های GNSS صورت می‌گیرد که این ماهواره‌ها به هر نقطه از کره زمین، مختصات منحصربه‌فردی را نسبت می‌دهند. در تهیه نقشه با شمیم، علاوه بر آنکه از ماهواره‌های GNSS استفاده می‌شود، از تجهیزات دیگری نظیر ایستگاه‌های نقشه‌برداران واحدهای ثبتی، نرم‌افزارهای مدیریت کاربران و… استفاده می‌شود.

5- باید به این مسئله توجه داشت که در تهیه نقشه UTM، روش‌های نقشه‌برداری و دستگاه‌های نقشه‌برداری می‌تواند متفاوت باشد درحالی‌که در تهیه نقشه با شمیم نمی‌توان این‌گونه عمل کرد.

6- دقت نقشه UTM می‌تواند بر اساس نظر و صلاحدید مهندس نقشه‌بردار و عواملی چون شرایط ملک ازلحاظ تجاری، کشاورزی و … مختلف باشد اما در سامانه شمیم تهیه نقشه‌ها بادقت 5 سانتی‌متر صورت می‌گیرد.

نقشه برداری با شمیم

مزایای تهیه نقشه با استفاده از سامانه شمیم

تهیه نقشه با شمیم از مزیت‌هایی برخوردار است که این مزیت‌ها را نمی‌توان در تهیه نقشه UTM مشاهده کرد. به‌طور مثال سامانه شمیم به‌طور کاملاً اتوماتیک، به آن دسته از قطعاتی که به‌طور درست برداشت‌نشده‌اند را اجازه ورود نمی‌دهد و این ویژگی را می‌توان از نقاط قوت سامانه شمیم تلقی کرد. در این روش، عملیات نقشه‌برداری مطابق با دستورالعمل‌های تعریف‌شده صورت می‌گیرد که این ویژگی را می‌توان یکی دیگر از مزیت‌های این سامانه دانست. سایز مزایای تهیه نقشه با شمیم را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

1-استفاده از سامانه شمیم در تهیه نقشه‌ها موجب می‌شود تا موقعیت املاک در کاداستر با دقت خیلی زیادی صورت بگیرد تا از هرگونه منازعات ارضی جلوگیری نماید.

2- ازآنجائی‌که در حوادث طبیعی مانند سیل و زلزله احتمال ازبین‌رفتن حدفاصل املاک با یکدیگر بسیار زیاد است، لذا در چنین مواقعی می‌توان با استناد به نقشه‌هایی که از قبل توسط این سامانه تهیه‌شده است، به احیای حدفاصل املاک اقدام کرد.

هزینه نقشه شمیم

نقشه برداری با شمیم

تهیه نقشه با شمیم

هر نقطه‌ ای که بر روی کره زمین وجود دارد دارای مختصاتی است که منحصربه فرد می باشد. تهیه نقشه هر نقطه روی زمین توسط سازمان  utm دارای مختصات خاصی است. این سازمان جهانی در سراسر دنیا موقعیت‌ های مختلف را می ‌شناسد.

در ایران هم برای اینکه موقعیت دقیق اراضی مشخص باشد یک سیستم طراحی شده است. این سیستم شمیم نام دارد و فقط داخل ایران استفاده می‌ شود. هزینه نقشه شمیم باتوجه ‌به اطلاعات و جزییاتی که می ‌خواهید از طریق این سیستم به دست آورید متفاوت است. هرچه اطلاعات بیشتری توسط این نقشه دریافت کنید باید مبلغ بیشتری برای نقشه‌ آن بپردازید.

دستگاه نقشه برداری شمیم

دستگاه نقشه برداری شمیم به طور کلی به نقشه‌ هایی گفته می‌شود که یو تی ام هستند و ضروری است که مختصات آن در سیستم شمیم ثبت گردد. از نقشه برداری شمیم برای نشان گذاری کردن محل ملک مورد نظر در نقشه کاداستر شهری استفاده می‌کنند و اعتبار نقشه‌ هایش بسیار بالا است زیرا از دقت کم‌تر از 4 سانتی متر برخوردار می‌باشد.

کاربردهای دستگاه نقشه برداری شمیم

عبارت است از: تهیه نقشه کامل املاک در سراسر کشور، نبود مشکلاتی نظیر تعرض به حریم ملک، جانمایی به شکل کاملا دقیق بعد از وقوع بلای طبیعی مانند طوفان زلزله و سیل، انجام نقشه برداری از مناطق  صعب العبور

سیستم نقشه برداری شمیم

شمیم که عبارت است از کوتاه شده­ ی عبارت شبکه ملی یکپارچه ملک، درواقع نوعی از نقشه یو تی ­ام بوده که از آن برای مشخص نمودن جایگاه دقیق ملک بر روی نقشه کاداستر شهری استفاده می گردد. تمامی این مراحل به کمک روور جی­پی­اس و همچنین از طریق متصل شدن به اینترنت انجام پذیر می باشد.

در این روش تمامی مختصات مربوط به ملک به شکل آنلاین به اداره کل ثبت اسناد و املاک انتقال می یابد. درمورد میزان دقت سامانه شمیم میتوان گفت که این میزان در این سیستم  کمتر از 5 سانتی متر است. ازطرفی تمامی زاویه­ ها و ضلع ­ها و همچنین مساحت و مکان ملک در این سامانه قابلیت مشخص شدن را داراست.

دانلود فایل pdf

دانلود فایل pdf نقشه برداری با شمیم

تهیه نقشه برای املاک یکی از ضروری‌ترین کارها است که مالکان آن‌ها باید به انجام آن اقدام کنند. تهیه نقشه از جنبه‌های مختلف مزیت دارد که در این مطلب به آن‌ها اشاره شد. نقشه‌ها را می‌توان به دو صورت تهیه کرد؛ تهیه نقشه با استفاده از سیستم مختصات جهانی و تهیه نقشه با شمیم. دررابطه‌با هردوی این نقشه‌ها و تفاوت‌های آن در قسمت‌های قبل توضیحاتی داده شد. همچنین شما میتوانید با خدمات دیگر مجموعه مهندس از جمله نقشه برداری زمینی، نقشه برداری هوایی، نقشه برداری زیرزمینی و نقشه برداری ثبتی آشنا بشوید و در صورت لازم با کارشناسان این مجموعه در مورد هر یک از آنها مشورت بگیرید. از جمله خدمات دیگری که مجموعه مهندس ارائه میدهد تهیه نقشه موجود (ازبیلت) کارخانه‌ها و طرح توسعه می باشد که در این خصوص میتوانید با مراجعه به صفحه مربوطه اطلاعات لازم را کسب نمایید.

سوالات متداول

نقشه برداری به روش شمیم را توضیح دهید؟

شمیم که مخففی از شبکه مدیریت یکپارچه مالکیت است جهت نقشه‌ برداری مورد استفاده قرار می‌گیرد که از سوی سازمان ثبت‌ اسناد و املاک به‌ روزرسانی شده است و شبیه به دوربین مهندسی نقشه‌ برداری GPS عمل می‌کند.

مزایای استفاده از شمیم چیست؟

تهیه نقشه‌ها با شمیم باعث می‌شود که دقت لازمه صورت پذیرد؛ بنابراین از اختلافات ملکی احتمالی در آینده جلوگیری می‌کند و با این توضیح که در برخی موارد بلایای طبیعی باعث می‌شود که حد و مرزهای مشخص شده بر روی زمین‌ها از بین برود؛ بنابراین با مراجعه به شمیم می‌توان دوباره این مرزها را بازیابی کرد.

تفاوت‌ های بارز نقشه شمیم و UTM چیست؟

امکان انتخاب کارشناس در نقشه  UTM و انتخاب رندوم کارشناس در شمیم توسط سایت، UTM یک سیستم جهانی است؛ اما شمیم تنها در ایران انجام می‌پذیرد، استفاده از امکاناتی مشخص شده در شمیم که در UTM می‌توان از هر نوع امکانات و تجهیزاتی استفاده کرد که بستگی به تصمیم نقشه‌بردار دارد.

دستگاهی که با آن نقشه‌ برداری شمیم انجام می‌شود چگونه است؟

به‌طورکلی نقشه‌ های شمیم نیز UTM هستند با این تفاوت که تمامی داده‌ها باید در شمیم ثبت شود تا در نقشه شهری اصلی مندرج گردد.

از شمیم در چه مواردی استفاده می‌شود؟

نقشه مشخص، دقیق و کامل تمامی ملک‌های موجود در کشور، به‌وجودنیامدن تعارضات به حریم‌های افراد بر سر ملک، موقعیت‌یابی دقیق، تعیین موقعیت پس از، ازبین‌رفتن حدوحدود و در نهایت نقشه‌ های املاک در مناطقی که مسیرهای سختی دارند.

3.4/5 - (9 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest
7 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها